dimecres, 14 de gener del 2009

Zapaturisme

A on ens han acollit
A l'entrada d'Oventik Un dels mil murals L'escola
Mercat a San Crisóbal
Camarones a punta pala al mercat indígena de San Cristóbal
Portem tres nits a san Cristóbal. Aquí es respira un ambient revolucionari d'arreu del món, principalment d'Europa. Hi han mercats a on només es venen figures del subcomandant Marcos i la comandanta Ramona, películes i documentals zapatistes, i mil i una samarretes de l'EZLN diferents. Els bars de nit posen música "alternativa" i solen tenir cartells o murals relacionats amb la rebel.lió.
A part també hi ha un fantástic mercat d'indígenes ple d'olors i de colors a on venen desde gallines fins a DVD's o música mariachi. Només es sent parlar tzotzil, la llengua própia de la zona. En aquest mercat, igual que els pobles del voltant, com San Juan Chamula no s'hi poden tirar fotos, ja que pels indígenes és com si els hi robéssis l'ánima. A San Juan hi ha una església a on pots acabar a la presó si t'atraveixes a tirar una foto a dins. L'entrada val 20 pesos i és un espectacle de sants, milers d'espelmes, fum, el terra ple d'espígol, indígenes resant, plorant i bevent begudes alcohóliques molt fortes, curanderus...
Avui també hem entrat a Oventik (el caracol zapatista n5) enfilat a les muntanyes de Chiapas. Per entrar has de parlar amb els vigilants encaputxats de l'EZLN, et demanen passaports, qué véns a fer... És una espécie d'ajuntament (les Juntas de Buen Gobierno) per moltes comunitats rebels de la zona. A part també hi han les cooperatives d'artesanies, l'escola primária i secundária, zona esportiva, zona per acollir solidaris, una botigueta, un petit restaurant...

3 comentaris:

Lo que ha perdido ha dit...

Amb tanta boira sembla la Plana vigatana. A quina alçada està que hagueu de portar anoracs? Porteu algun comandante d'aquest mercat.Apa, a reveure i expliqueu tantes coses com pogueu. Ah! i fotos també.Colla de pendejos!!!!!!!

Anònim ha dit...

Ei Martí veig que va tot perfecte no? pensava que de viatge no podries escriure, però està més interessant que mai. Cuida't molt i porta uns quants ninotets de vodoo que per aquí hi ha molta gent que és mereix una ulcera d'estómac!

Pixard

Unknown ha dit...

collopa!

Quin deliri de viatge... ara faria un canvi de lloc instantani i em plantaria aki!!! DIOS!!!

A disfrutar!!!!

Cris*